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김순녀의한국요리마당

약선요리 팥칼국수로 겨울철 다이어트와 건강 챙기기

by 이코리아 Tv 2020. 12. 8.

 

팥 칼국수

Korean red bean kalguksu(Noodle Soup)

 

Korean medical tour medicinal cuisine

한국의료관광 약선요리

 

프롤로그 / prologue

 

날씨가 쌀쌀한 계절인 겨울철이 다가오면,

한국에서는 건강 보양식으로 팥을 활용한 다양한 음식을 만들어 먹습니다.

현대에 와서 한국은 팥죽 보다는 팥 칼국수 등의 간편식을 즐겨 먹고 있는 편입니다.

팥에는 간 기능 강화를 비롯 다이어트, 빈혈, 변비해소 등 건강에 필요한

여러 좋은 효능을 갖고 있습니다.

오늘은 겨울철 간편 보양식 한국의 팥 칼국수를 만들어 보도록 하겠습니다.

 

When the winter season, which is a chilly season, approaches, Korea makes a variety of foods using red beans as a health care food.

In modern times, Koreans prefer to eat convenience foods such as red bean kalguksu

(Noodle Soup) rather than red bean Soup.

Red beans have many beneficial effects necessary for health such as strengthening liver function, diet, anemia, and relieving constipation.

Today, I will make Korean red bean kalguksu(Noodle Soup), a simple winter food.

 

만드는 법

 

팥 갈기 및 장기간 보관

Grinding and Long-term storage red beans

 

재료

(Red bean) : 1kg

 

볼에 팥을 담고 물을 부어 깨끗이 씻어 낸다.

냄비에 물을 8컵 정도 부은 뒤 팥을 넣고 푹 무를 정도로 끓인다.

끓는 중간에 물을 3컵 정도 부어 팥이 냄비에 들러 붙지 않도록 잘 저어준다.

삶은 팥을 식힌다.

믹서에 삶은 팥과 물을 넣고 곱게 간다.

1회용 비닐봉지에 갈은 팥을 1봉지 씩 만든다.(국자로 13회 정도)

나누어 담은 팥 봉지를 잘 묶어서 냉동실에 보관한다.

사용 시 2시간 전에 1봉지를 상온에 내놓고 자연 해동시킨다.

이제 팥을 끓여서 드시면 됩니다.

 

 

Put red bean in a bowl and pour water to wash it off.

Pour about 8 cups of water into a pot, then add red beans and boil until smooth.

Pour 3 cups of water in the middle of boiling and stir well so that the red beans do not stick to the pot.

Cool the boiled red beans.

Add boiled red beans and water in a mixer and finely grind.

Make 1 bag of ground red beans in a disposable plastic bag (13 times with ladle).

Tie the red bean bags and keep them in the freezer.

Place 1 bag at room temperature 2 hours before use and let it defrost naturally.

Now you can boil red beans and eat.

 

팥 칼국수 만들기

Making red bean kalguksu(Noodle Soup)

 

1. 요리 재료 Cooking ingredients

 

팥 물 (Red bean water) 700g

생 칼국수 (Raw Kalguksu) 3인분(servings)

 

2. 요리방법

생 칼국수에 묻은 밀가루를 잘 털고 물에 삶아주세요.

삶은 면을 찬물에 씻어 낸 뒤 그릇에 담아 둡니다.

이어서 다른 냄비에 팥물을 넣고 끓여주세요.

팥물이 부글부글 끓기 시작하면 삶은 생 칼국수를 넣고 잘 저으며 끓여주세요.

팥물에 면이 다 익으면 접시에 잘 담습니다.

자신의 취향에 맞게 소금이나 설탕을 뿌려 맛있게 드시면 됩니다.!

 

 

2. How to cook

 

Remove the flour from the raw noodles and boil them in water.

Wash boiled noodles in cold water and place them in a bowl.

Next, put red bean water in another pot and boil.

When the red bean water starts to boil, add boiled raw kalguksu and stir well to boil.

When the noodles are cooked in the red bean water, put them on a plate.

Sprinkle salt or sugar to suit your taste and enjoy!

 

 

 

 

에필로그 Epilogue

 

팥은 탄수화물, 단백질, 비티민A, 비타민B1, B2, 칼슘, , , 섬유질 등이 포함되어 있습니다.

특히나 팥에 포함된 비타민 B1은 소화 흡수율을 높여주고, 우리 몸에 지방이 그대로 축적 되는 현상을 방지하며, 이뇨작용, 피로해소, 변비나 다이어트, 간 기능 강화에 큰 도움을

줍니다.

더불어 팥은 혈액을 증가시키는 철분이 많이 함유되어 있어 빈혈에도 효과적 입니다.

아마도 팥의 효과 중에 여성들에게 관심이 높은 부분은 다이어트와 피부미용을 들 수 있을 것입니다.

팥은 우리 몸의 지방이 소화되지 않고 축적되어 있는 현상을 방지하고,

체내의 지방을 분해하여 에너지로 바꿔주는데 도움을 줍니다.

 

또한 팥의 섬유질과 사포닌 성분은 변비 치료에 좋고, 포만감을 느껴 과식을 방지

할 수 있게 해준다는 것입니다.

팥의 중요한 점을 든다면,

팥 껍질을 빼내어 안에 흰 앙금만 먹는 경우가 많습니다.

그러나 그것은 영양 손실이 많으므로 반드시 팥 껍질째 이용하는 것이 좋습니다.

 

약선 요리 팥 칼국수를 통해, 올 겨울 코로나 예방에 힘써 보는 것은 어떨까요?

가족과 함께 맛있는 팥 칼국수로 따뜻하고 건강하게 올 겨울철을 극복해 보시기 바랍니다.

여러분들에게 약선 요리 팥 칼국수를 추천해 봅니다.

 

 

Epilogue

Red beans contains carbohydrate, protein, vitamin A, vitamin B1, B2, calcium, phosphorus, iron, and fiber.

In particular, vitamin B1 contained in red beans increases digestion and absorption, prevents fat accumulation in our body, and helps greatly in diuresis, relieving fatigue, constipation, diet, and strengthening liver function.

In addition, red beans contain a lot of iron, which increases blood, so it is effective against anemia.

Probably, among the effects of red beans, the part of interest to women is diet and skin care.

Red beans help prevent the accumulation of fat in our body without being digested, and help to break down fat in the body and convert it into energy.

 

In addition, the fiber and saponin components of red beans are good for treating constipation and help prevent overeating by feeling full.

 

To give an important point about red beans,

In many cases, the red bean skin is removed and only white sediment is eaten inside.

However, it has a lot of nutritional loss, so it is recommended to use red bean skin.

How about trying to prevent coronavirus this winter through medicinal cuisine, red bean kalguksu?

We hope you will overcome this winter season warmly and healthily with delicious red bean kalguksu with your family.

I would recommend the red bean kalguksu, a medicinal cuisine, to everyone.