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김순녀의한국요리마당

(집밥) 약선 요리 나박김치 ( Medicinal cuisine korea Nabak kimchi )

by 이코리아 Tv 2020. 11. 5.

 

 

약선 요리 나박김치 / Medicinal cuisine korea Nabak kimchi

 

김순녀의 한국 나박김치 레시피 Kim Sunne Korea Nabak Kimchi Recipe

 

1. 알배기 배추/Napa cabbage 1

02. 무/ korea radish 1

03. 배/Pear 1/2

04. 비트/ Beetroot, Red Beet 1/4

05. 양파/ Onion 1/2

06. 고운 소금 적당량 / Fine saltt Proper amount

07. 설탕 적당량 / Sugar Proper amount

08. 찹쌀가루/ Glitinous rice flou 2T

09. 육수주머니 / Broth pouch 1

10. 다진 마늘 / Chopped garlic 2T

11. 다진 생강 / Chopped ginger 1T

12. 물 / Water) 2.4L

 

- 나박김치 요리 순서 -

 

1. 알배기 배추 자르기 (Cutting the Napa cabbage )

2. 무 자르기 (Slice the korea radish )

3. 배 자르기 (Slice the Pear )

4. 양파 자르기 (Slice the Onion )

5. 비트 자르기 (Slice the Beetroot )

6. 무 절이기 ( Pickled korea radish )

7. 알배기 배추 절이기 ( Pickled Napa cabbage )

 

참고 : 소금과 설탕 간은 입맛대로 맞추시면 됩니다.

Reference : Salt and sugar can be matched according to your taste.

기다리는 15분 동안에 육수 주머니를 만들어 줍니다.

During the waiting 15 minutes, make the stock bag.

 

8. 육수주머니 만들기 ( broth pocket making )

다진 생강 1T 와 마늘2T를 넣고 꼭 묶어 만들어 둡니다.

Add 1T of minced ginger and 2T of garlic and make it tightly bound.

 

9. 15분 뒤 절인 무와 배추를 다시 한 번 뒤집어 줍니다.

After 15 minutes, turn the pickled korea radish and napa cabbage over again.

 

10. 다시 15분을 기다리는 동안 찹쌀 풀 만들기

Making glutinous rice paste while waiting for another 15 minutes

 

11. 냄비에 2컵 정도의 물을 붓고 끓입니다.

Pour 2 cups of water into the pot and boil.

 

물이 끓는 동안 찹쌀가루 2T를 덩어리 없이 잘 풀어 둡니다.

While the water is boiling, loosen 2T glutinous rice flour without lumps.

 

끓는 물에 만들어 둔 찹쌀가 루물을 넣고 저어가면서 천천히 풀어 줍니다.

Add the glutinous rice flour made in boiling water and slowly dissolve while stirring.

 

찹쌀 풀이 다 완성되면 불을 끄고 냄비 뚜껑을 덮어 둔 상태에서 식혀둡니다.

When the glutinous rice paste is finished, turn off the heat and let it cool with the lid on the pot.

 

12. 채반을 통해 절인 무와 배추 물 받기내기

Getting water from korea radish and napa cabbage through a tray

 

13. 채반을 통해 받은 무의 물은 남기고, 배추의 물은 버립니다.

The korea radish water received through the tray remains, and the napa cabbage water is discarded.

 

14. 넓은 그릇에 물2.4를 붓습니다.

Pour 2.4 liters of water into a large bowl.

 

그리고 무의 물과 찹쌀 풀을 붓습니다.

And pour korea radish water and glutinous rice grass.

 

이어서 고운 소금 1컵과 설탕 반 컵을 넣고 잘 녹도록 저어 줍니다.

Then add 1 cup of fine salt and half a cup of sugar and stir until it dissolves.

 

15. 나박김치 담을 통을 준비한 뒤, 만들어 두었던 육수주머니를 안에 넣습니다.

After preparing a bucket for nabak kimchi, put the broth bag inside.

 

그리고, 썰은 배추, 무, 양파를 집어넣습니다.

Then, put in the napa cabbage, korea radish and onion.

 

16. 마지막으로 혼합된 물(찹쌀풀, 소금, 설탕, 무의물)을 넣고 섞습니다.

Finally, add the mixed water (glutinous rice grass, fine salt, sugar, Korea radish water) and mix.

 

 

17. 완성된 나박김치의 맛을 보고, 본인의 취양 맞추어 물의 양으로 간을 조절해 주시면 됩니다.

You can taste the finished Nabak Kimchi and adjust the liver with the amount of water according to your taste.

 

18. 이제 완성된 나박김치 통은 뚜껑을 덮어서 하루 정도 보관한 뒤에 맛있게 드시면 됩니다.

Now, the finished nabak kimchi can be covered with a lid and stored for about a day before you can enjoy it.

약선요리 나박김치